Galerie Kats - Kunst en meer!

Uitgelicht: Janine van Zeeland

Janine exposeert in Galerie Kats als gast van Lenny van Broekhoven

Janine van Zeeland (Coevorden, 1956) studeerde aan de hogeschool voor de kunsten in Arnhem en gaf lange tijd les in uiteenlopende beeldende vakken en kunstgeschiedenis in het MBO en HBO.
In 2005 verhuisde zij naar Kollumerpomp en nam schilderles bij Ruud Venekamp, docent aan Academie Minerva Groningen en bij Hendrik Elings, schilder in Sint Annaparochie. Zij exposeert regelmatig.

www.janinevanzeeland.nl

EEN DIER IS OOK MAAR EEN MENS

Bij het verschijnen van de bundel groene zwanen blauwe zwanen (42 gedichten van Eppie Dam bij olieverfschilderijen van Janine van Zeeland) is een bijzondere expositie samengesteld. De bundel verschijnt in mei 2021 bij Uitgeverij Wijdemeer en zal tijdens de expositie te koop zijn.

De schilderijen verbeelden de dieren die Janine van Zeeland vanuit haar atelier observeert. Weidedieren zoals hazen, reigers, mollen, wilde eenden. Boerderijdieren, bij voorkeur pasgeboren. Je ziet ze als eenlingen, in onverwachte poses en wendingen, maar ook in gezelschap, elkaar negerend of bespiedend. De gedichten van Eppie Dam sluiten wonderwel aan bij de sfeer die de schilderijen oproepen en geven er een diepere lading aan. Hij laat een mol filosoferen, de mug ons een spiegel voorhouden, de haas de mens bezien, het lam zich afvragen wat het bestaan zal brengen. Alle aspecten van het leven komen voorbij, met onvermijdelijk die van de strijd, het verval en de dood. Maar laat het nu juist de dode woerd zijn die in het schilderij zijn vleugels uitspreidt, en in het gedicht ontsnapt aan de aardse werkelijkheid. Schilderijen en gedichten hebben een sterke connectie met het werk van schrijver Anton Koolhaas, chroniqueur van het dierenrijk: een gedeelde literaire liefde die Dam en Van Zeeland vooraf niet van elkaar wisten. Wat hen ook bleek te verbinden is het boerenland rond Kollumerpomp (De Pomp). De dichter werd daar geboren, de schilder heeft er nu haar atelier.

Het boek is in Atelier Galerie Kats uitverkocht maar u kunt het nog bestellen bij www.weidemeer.nl/webshop

 

 

 

Te koop bij Atelier Galerie Kats
nu voor € 15,-. Op de pagina Waterpaard kunt U al enige pagina's bekijken.


Katse vlag te koop bij Atelier Galerie Kats (€ 15,-)